Friday, May 4, 2018

Memancing Udang Galah


Memancing Udang GalahKembali kita kepada cerita memancing.. sejak kebelakangan ni aku kerap juga pergi memancing udang galah.. tapi bukan memancing di sungai tetapi di kolam berbayar..

Dulu aku kira rajin juga pergi memancing udang galah semasa duduk di Gombak.. aku memancing di sebuah kolam berbayar di taman pelangi dekat area Sentul.. tak pastilah adakah kolam tu masih wujud sekarang sebab kawasan tu sedang pesat membangun.. takut2 kolam pancing kawasan tu telah ditutup untuk membuka jalan kepada pembangunan kawasan komersil dan kediaman yang baru..

Baru2 ni aku ada ajak ana pergi memancing.. aku ajak dia pergi memancing udang pulak.. sebelum ni aku ada pergi memancing udang harimau denga nana di kolam simen kat area bukit beruntung.. mungkin disebabkan dah lama x memancing udang.. maka skill memancing udang aku pun dah agak tumpul.. maka kami x dapat udang pun.. sebagai saguhati, penjaga kolam tu bagi la sikit udang mati yang disimpan dalam peti sejuk kat kami.. kali ni aku ajak ana memancing udang galah di kolam yang lebih besar.. hasil carian aku di internet aku dapati ada beberapa kolam udang galah di area batang kali dan hulu yam.. aku decide untuk pergi ke salah sebuah kolam di kalong tengah, batang kali..

Setibanya aku di kolam udang tersebut aku dapati rupa2nya kolam tu kepunyaan kawan sekerja aku semasa di perodua.. dia dah berhenti dari perodua dan membuka kolam udang di atas tanah miliknya.. dahulu aku pernah datang ke kolam milik kawan aku tu.. tapi masa tu dia hanya ada kolam ikan aje.. dia bela ikan tilapia.. aku pernahla memancing kat kolam tilapia dia bersama2 ayah aku.. tapi sekarang dia dah bukak kolam memancing udang pulak.. kolamnya agak besar juga.. dan amat2 bersih dan cantik.. ada sekali pondok2 kecil di sekeliling kolam tempat memancing untuk beristerirehat sambil memancing udang.. amat2 sesuai kalau bawa keluarga..

Aku menggunakan set pancing kecil aku yang dh lama tak pakai.. setelah memancing lebih kurang 1jam x naik2 juga udang.. aku rasakan set pancingan aku kurang sesuai utk pancingan udang.. aku pun menyewa satu set pancingan udang.. rod panjang tanpa set kekili.. selepas tu baru dapat rasa naikkan udang.. mancing udang ni bukan macam mancing ikan.. sebab kita x boleh nak sembat kuat2 macam mancing ikan.. kalau sembat kuat sangat nanti mata akan lucut dari mulut udang.. udang ni cara makannya pun perlahan.. kita memerlukan bantuan pelampung untuk tahu samada umpan kita sudah dimakan oleh udang ataupun tidak.. biasanya apabila udang sudah memakan umpan.. pelampung akan turun secara perlahan2.. waktu inilah kita perlu mengangkat joran perlahan2 hingga mata kail melekat di mulut udang.. pastikan tali senantiasa tegang untuk mengelakkan dari udang terlucut dari mata kail.. mata kail udang selalunya adalah mata kail jenis sabit yang tidak mempunyai cangkuk di hujung mata kail seperti mata kail biasa..

Hasil tangkapan aku pada hari itu Cuma 3 ekor sahaja.. tetapi sebelum balik.. kawan aku, pemilik kolam beri lagi beberapa ekor sebagai saguhati kepada aku.. balik aku buat butter garlic grill prawn..

Ketika berkunjung ke Decathlon damansara bersama keluarga aku.. aku jumpa joran panjang tanpa kili dan cincin yang Cuma berharga rm15 sahaja.. oleh kerana ana sekarang pun dh suka mancing udang, aku pun beli joran tersebut.. trip seterusnya ke kolam udang di kalong tengah aku gunakan joran baru ni.. kelebihan joran baru ni adalah ia boleh di simpan menjadi rod yang pendek.. bila nak guna boleh panjangkan sehingga ketinggian 2 kali ganda tinggi aku.. perkara baru yang aku belajar untuk trip kali ini adalah berapa panjang tali pancing yang sesuai untuk digunakan.. pada mulanya aku guna tali yang agak panjang.. hampir 1.5x lebih panjang dari rod aku.. masalahnya bila tali panjang sangat susah kita nak naikkan udang.. kena naikkan tinggi2 rod kita.. panjang tali yang sesuai adalah sama panjang dengan panjang rod kita..baru senang nak labuhkan umpan dan tarik udang..
Rod dari Dechatlon.. siap dapat tali, pelampung dan pemberat


Antara factor lain yang penting untuk kita tahu adalah.. kedalaman kolam.. sebab bila kita tahu kedalaman kolam.. baru kita boleh set ketinggian pelampung yang sesuai.. selalunya bila kita memancing udang.. kita akan gunakan pelampung yang boleh dilaraskan keduduknya.. apa yang kita x nak adalah umpan berada dalam keadaan tergantung dalam kolam.. kedudukan umpan yang paling sesuai adalah bila umpan berada terletak didasar kolam.. TAPI, kalau banyak sangat tali yang kita gunakan untuk labuhkan umpan.. bermakna banyak tali akan berada didasar kolam.. ini akan menyukarkan kita untuk mengagak bila udang sudah mula memakan umpan.. kedudukan umpan dan pelampung yang paling sesuai adalah apabila udang mula memakan umpan.. kita akan dapat melihat pergerakkan pada pelampung ditarik secara perlahan2 masuk ke dalam kolam..
gambar sekadar hiasan


Teknik yang aku selalu amalkan adalah.. apabila aku melihat pelampung mula ditarik masuk ke dalam air.. aku akan mula mengangkat joran perlahan2 sehingga ada rasa tarikan dari udang.. kemudian aku akan buat sedikit sentapan untuk memastikan mata kail lekat di mulut udang.. selepas itu aku akan terus Tarik udang keluar dari kolam.. aku akan cuba elakkan membiarkan udang berada terlalu lama dalam kolam kerana lagi lama adegan Tarik menarik akan membesarkan lagi peluang udang untuk lucut dari mata kail.. dari masa kesemasa aku akan mengerak gerakkan pelampung kerana takut umpan dah mula dimakan udang tapi pelampung tidak ditarik.. bila ada pergerakkan pada pelampung dan umpan.. udang akan cuba melarikan umpan dan menarik pelampung sekali..

Kebetulan pemilik kolam adalah rakan aku.. dia dah bagi panduan untuk set ketinggian palampung.. kira2 1.8m.. untuk trip2 seterusnya.. hasil tangkapan dah menjadi lebih banyak.. puaslah makan udang galah.. dapat merasa tarikkan jenggo pun dah dapat.. assyyiiikkkk..

Ohh sebelum terlupa.. factor umpan pun perlu diambil kira.. jenis dan saiz umpan.. umpan yang ada dijual kat kolam pancing adalah cacing umpun2.. 1 kotak rm10.. kalau digunakkan dengan berhemah boleh tahan untuk pancingan selama 6 jam.. umpan lain yang aku gunakan adalah hati dan jantung ayam.. semua umpan2 ni perlu dipotong kecil2.. jika dipotong besar.. akan menyukarkan udang untuk memakan umpan dan mata kail untuk lekat di mulut udang..

Tapi tip2 yang aku share ni lebih sesuai untuk digunapakai untuk pancingan udang di kolam.. kalau pancingan udang di sungai.. tekniknya adalah berbeza.. yang tu aku takleh nak storylah sebab aku pun xde pengalaman mancing udang di sungai.. carik kat blog lain OK..

 

No comments: