Wednesday, December 2, 2015

3R International Marathon 2015


3R International Marathon 2015

Jarak: 5km

Kategori: Fun Run – 5km

REP: Running T, BIB (8074),

Post-race: Goodies Bag, Finisher Medal,

Tarikh: 19 April 2015

Lokasi: Putrajaya

 

          Memikirkan aku perlu mengajak miza supaya menjadi lebih aktif.. aku mengajak dia turut sama sertai event larian.. sebagai pembakar semangat.. aku akan berlari bersama2 dengan dia.. oleh itu aku pun mendaftar dalam acara 5km bersama2 dengan miza dlam event 3R Internatinal Marathon.. event ini turut ada kategori2 lain iaitu 42k, 21k dan 10k.. untuk tambah best lagi aku pun turut daftar rini sekali dalam larian ni..

          Ini adalah larian belah pagi.. kali ini selain aku, miza dan rini.. ana dan sufi juga akn turut ikut sekali.. ini merupakan kali pertama sufi ikut aku pergi acara larian.. dia Nampak macam berminat sangat nak masuk ikut berlari.. insyaallah dalam masa hadapan aku akan cuba carik acara larian yang mana sufi boleh joint sekali..

          Kami bergerak dengan sebijik kereta terus dari bukit beruntung ke putrajaya.. perjalanan awal pagi bergerak tanpa banyak masalah dan kami sampai di putrajaya awal dan parking di tempat biasa berdekatan dengan masjid besi..

          Setelah bersiap kami pun bersedia berdkatan dengan tempat permulaan.. acara 5km dilepaskan terakhir sekali.. peserta2 acara 42k,21k dan 10k telah lebih awal dilepaskan.. pada masa ini cuaca pun dah semakin cerah..

          Pelepasan di buat dengan baik.. aku berlari2 seiring dengan miza.. kali ini aku mengikut rentak miza.. kalau miza berhenti berjalan.. aku pun ikut sama berhenti berjalan.. Cuma dari masa kesemasa aku akan cuba untuk galakkan miza untuk terus berlari..

          Route yg kami ikut adalah standard 5km untuk putrajaya iaitu berlari dari hadapan banggunan perbadanan putrajaya higga melintasi jambatan yang berhampiran PICC dan berpatah balik ke banggunan perbadanan putrajaya.. routenya agak landau Cuma berbukit sedikit kat kawasan jambatan..

          Secara perlahan2.. kami pun Berjaya menamatkan larian sejauh 5km ini.. rini telah tamat larian lebih dahulu kerana dia berlari agak laju kehadapan meninggalkan aku dan miza..

          Selepas tamat larian kami berkumpul semula sambil ambil gambar kenangan.. aku juga bertemu dengan Abu.. rakan sekerja aku yang join sekali larian ini untuk jarak 5km..

          Bagi aku acara yang baik dan permulaan yang baik untuk miza.. harapnya pada masa2 akan datang akan lebih banyak acara yang akan dapat disertai oleh miza.. semperna hari ulangtahun kelahiran miza pada tahun ni.. aku menghadiahkan sepasang kasut larian jenama REEBOK untuk miza.. sekian..

rini, miza dan aku

miza dan rini dihadapan gerbang MULA

miza dan medal

rini, miza dan sufi

Abu, aku dan sufi

ana dan sufi

Wednesday, October 7, 2015

D.N.S.



Apa tu D.N.S… ia adalah singkatan kepada Do Not Start.. ia merujuk kepada kegagalan untuk memulakan event larian.. kata kata yang lain x dapat nak larilah.. sepanjang penglibatan aku dalam aktiviti larian ni, sebelum ni x pernah lah aku DNS dengan secara terpaksa.. Cuma ada sekali tu aku dah daftar untuk satu larian kat Taman Tasik Puteri Rawang.. tapi pas tu aku baru dapat tahu ada larian yang lebih best pada tarikh yang sama iaitu Energizer Night Race yang dibuat kat Dataran Merdeka.. mula2nya aku bercadang untuk ambil baju je untuk larian kat Tasik Puteri tu.. tapi bila menjelang hari larian aku dengan ajat dah terlupa langsung pasal event kat tasik puteri tu hingga kami terlupa nak gi amik baju larian..

 

DNS yang aku nak cite kat sini adalah untuk event Cyberjaya Firefighter Night Half Marathon.. event ni aku masuk untuk memenuhi jadual larian untuk bulan September.. ini merupakan event pertama aku selepas Hari raya puasa.. event ni telah mula dianjurkan sejak tahun lepas lagi dan sepanjang pengetahuan aku event ni takde review yg teruk.. so tahun ni aku decide untuk joint.. pada asalnya ajat pun nak joint tapi dia lambat sangat nk daftar.. last2 dia terlepas..

 

Race kit collection aku buat kat cyberjaya.. kt D’pulze mall.. kira mall yang baru la kt cyberjaya ni.. sebenarnya aku pun belum pernah gi cyberjaya ni.. Cuma ajat jer yang pernah bekerja kt cyberjaya ni dalam kira2 2 tahun.. tapi xde masalah nari cari D’pulze ni.. google map kan ado.. aku ambil peluang masa REP ni untuk bawa keluarga aku jalan2 area cyberjaya.. process ambil REP xde masalah.. lepas collect REP kami makan dulu kat cafĂ© dalam D’Pulze.. pastu aku bagi cadangan untuk pergi ke rumah Hairy di shah alam.. sebab kebetulan anak Hairy, Awa dh abis UPSR.. aku plan nak bawa anak2 hairy keluar berjalan2 sama2 dengan family aku..

The Loaf; D'Pulze; Cyberjaya


Nampak X kolam pancing kt back ground



anak2 ku
 

Dari cyberjaya kami menuju shah alam rumah Hairy.. kt rumah Hairy kami duduk lepak2 jap sementara menunggu anak2 Hairy, Awa, Suad dan Wafi bersiap.. cadangan asalnya aku nak ke I-City.. tapi bila kami sampai ke I-City.. jalan masuk ke I-City ditutup sebab rupa2nya malam ni ada larian kt I-City.. sebagai runner aku dh faham sgt dh.. kalau aku masuk ke I-City sekarang mesti lewat malam baru aku boleh keluar sbb nak tunggu jalan bukak semula.. so kami tukar rancangan untuk pergi makan2 aje.. aku bawa dia org makan kt Kolam 24 shah alam.. ni sebenarnya kolam pancing.. tapi ada restaurant sekali.. kami pun makan malam di Kolam 24 ni.. lepas makan, kami jalan2 pusing satu kolam sambil tengok org memancing.. aku belum pernah la mincing kt sini.. kolam ni peraturannya lain macam sikit.. kalau kita dapat ikan bawak 2 kilo, kita boleh bawak balik ikan.. tapi kalau atas 2 kilo kene lepaskan balik.. masalahnya ikan2 kt kolam ni semua besar2.. belum pernah lagi aku tengok orang naikkan bawah 2 kilo.. so kolam ni lebih kurang Catch & Release Pond la.. aku x berani nak mancing kt kolam ni sbb aku rasa gear aku tak cukup besar nak handle ikan besar..
 
Apadaa aku ni melalut… asal nak cite pasal DNS.. ni dah sampai kolam pancing 24 lak ni.. okla dipendekkan cite.. aku x dapat nak lari dalam event cyberjaya firefighter night HM sebab aku kene gi Taiwan atas urusan kerja.. aku pas la aku punya BIB kt ajat untuk berlari bagi pihak aku.. maka ini dikira aku DNS untuk event ni.. sbb ajat yg lari maka dia lebih berhak untuk simpan finisher medal..
DNS

Jadi Collection

Medal dlm simpanan ajat
 
Itulah kisahnya…

Wednesday, August 26, 2015

Kek Keju Yang Lembut



Dah lama rasanya aku tak tulis apa2 entry pasal masakan.. selain berlari kenkadang aku minat jugak untuk memasak.. tapi bukanlah masakan yang susah2.. tapi yang mudah2 je la.. kali ni mari kita buat kek la plak..

Aku mulanya dapat resepi kek ni dari facebook.. aku Nampak macam senang je tu yang aku nak cuba tu.. tapi antara requirement untuk resepi ini adalah kena buat meringue.. haha.. apa plak benda allah meringue ni.. meringue ni sebenarnya putih telur .. aku ulangi sekali lagi putih telur sahaja yang dipukul secara laju hingga gebu keputihan.. putih telur kan warnanya seakan2 lutsinar.. bila kita pukul dengan laju.. dia akan kembang dan bertukar jadi putih.. orang kata, meringue yang bagus adalah apabila siap dipukul dan diterbalikkan bowl tu.. meringue tersebut tidak akan tumpah jatuh.. meringue ni sebenarnya agak susah juga nak buat sebab ada pantang larangnya.. antaranya dalam putih telur tu takleh ada langsung kuning telur.. bermakna korang nak kena berhati2 sewaktu nak asingkan putih dangan kuning telur tu.. juga dalam bekas untuk pukul putih telur tu xleh ada air, kalau ada air putih telur x akan gebu.. kata mak aku la.. pernah sekali tu aku nak buat meringue tapi tak tau la salah kat mana.. rugi 6 biji putih telur aku sebab tak kembang.. yang kuning tu boleh goreng.. makan dengan nasi..

Resepi asal aku agak leceh sikit sebab ada satu process yang mana susu nak kena dipanaskan dan dicampur dengan cream cheese sehingga cream cheese cair ke dalam susu.. process ni agak leceh sikit sebab nak kena buat teknik double boil untuk mengelakkan susu hangit.. dan lagipun proses ni memakan masa yang agak lama..

Kemudian aku terjumpa satu lagi resepi baru dalam internet yang mana aku fikir lebih mudah langkah kerjanya berbanding resepi asal aku.. inilah resepinya..

Bahan2 yang diperlukan:

6 biji telur ayam gred A (diasingkan putih dan kuning.. BERHATI2!!!..)

Secubit garam

150g gula halus

120ml susu (Full Cream Milk)

225g cream cheese (suhu bilik)

56g butter (Suhu bilik gak)

1 sudu kecik fresh lemon juice

1 sudu kecik vanilla extract

60g tepung kek

2 sudu kecik tepung jagung

Langkah kerjanya (Work Instruction):

Mula2 sekali kita buat dia punya meringue .. masukkan 6 biji putih telur tu dalam mixer.. pastu pukul dengan kelajuan tinggi sampai putih telur menjadi sedikit gebu.. bermakna warna kejernihan putih telur sudah bertukar menjadi keputihan… pastu masukkan gula dan garam sedikit demi sedikit sambil putih telur tu dipukul dengan kelajuan tinggi.. pastikan telur terus menerus dipukul pada kelajuan yang tinggi ya.. ini salah satu resepi kejayaan nak buat meringue.. OK, bila meringue dah siap boleh simpan kat tepi..

Kendian, panaskan pulak susu tu.. tapi jangan sampai mengelegak.. Cuma sampai berasap dah cukup dah.. kalau lama sangat nanti hangus la plak..

Ambil mixing bowl yang lain.. masukkan cream cheese dan butter dan pukul sehingga sebati.. sebab tu kena sediakan bahan ini dalam suhu bilik.. senang sikit nak pukul.. pastikan takde ketulan2 cheese ataupun butter.. xsedap nk makan nanti.. selepas dah sebati masukkan susu panas tadi dan terus memukul.. bila dah sebati dan jadi agak creamy boleh lah masukkan sebijik demi sebijik kuning telur tadi dan juga lemon jus dan vanilla extract.. pasni boleh masukkan plak tepung kek dengan tepung jagung.. dipukul perlahan2 sehingga sebati..

Langkah seterusnya adalah untuk mencampurkan meringue dengan sebatian yang telah dicampur sebentar tadi.. tapi kali ni xleh nak guna mesin tapi guna spatula je.. kedua2 sebatian ni nak kena FOLD kan secara perlahan2 sampai sebati.. bila dah sebati dh boleh start masak dah..

Masukkan kek ke dalam Loyang yang dah sapu dengan butter ataupun shortening.. kek keju ni xleh terus dibakar ke dalam oven.. Loyang berisi adunan kek nak kena masukkan ke dalam bekas lain berisi air panas barulah dimasukkan ke dalam oven.. pre-heat oven pada suhu 160darjah celcius kemudian bakar selama 60min.. selepas itu rendah kan suhu ke 150darjah celcius dan bakar lagi selama 10min dengan menggunakan kepanasan dari arah atas supaya permukaan kek jadi browning..

Bila kek dah masak boleh keluarkan kek untuk disejukkan.. sebagai hiasan selalunya aku akan hias permukaan atas kek dengan bluberry spread dan buah bluberry yang aku beli kat Tesco..

OK.. kek dah siap untuk dimakan.. selamat manjamu selera..

Friday, August 7, 2015

Men’s Health Women’s Health Night Run 2015 (MHWH 2015)


 

Jarak: 12km

Kategori: Men’s open

REP: Running T, BIB,

Post-race: Goodies Bag, Finisher Medal,

Tarikh: 21 March 2015

Lokasi: Putrajaya

 

          Event pertama untuk tahun 2015.. aku pun sudah memulakan chapter baru dalam hidup aku.. semoga perkhawinan kali kedua aku ini akan mendapat keberkatan dari ALLAH sehingga hujung nyawa.. AMIN..

          Larian akku pada malam ini ditemani oleh ajat, rini dan ANA.. ajat, rini dan miza akan berlari sekali Cuma dalam ketegori yang berbeza.. aku dan ajat dalam kategori 12km dan rini dan miza 5km..

          Pada tahun ni Men’s Health dah tak bergabung dengan Shape yg mana larian2 sebelum ini diajurkan secara bersama2.. ini adalah kerana kedua2 majalah ini telah berpisah production house.. kalau xsalah aku la.. Shape juga ada menganjurkan larian malam tidak lama selepas MHWH night run.. semasa event ini juga majalah baru Women’s Health juga dilancarkan.. perbezaan yang lain dalam penganjuran kali ini adalah semua pelari akan menerima Finisher Medal dan juga goodies bag..

          Ini adalah kali pertama aku membawa ana ke event larian.. aku harap dia dapat merasai pengalaman event larian.. kami bertolak pada belah petang dari bukit beruntung menuju ke putrajaya.. satu kereta aje.. setibanya di putrajaya aku parking berhampiran dengan masjid besi.. kali ini kami Cuma pergi satu kereta sahaja dari bukit beruntung kerana una yang sepatutnya masuk acara 5km terpaksa menarik diri kerana ada kursus.. maka tempat dia diganti oleh miza..

          Selepas itu kami mencari kawasan untuk membuat persiapan.. kami memilih satu sudut berhampiran banggunan perbadanan putrajaya.. tanpa kami sedari berdekatan dengan kami adalah penulis dan pelukis komik lawak kampus yg juga sedang membuat persiapan untuk berlari.. tak sangka sungguh sebab sebelum bertolak ke putrajaya miza baru sahaja membeli senaskah Lawak Kampus yang ada cerita pasal larian marathon.. sebenarnya aku x perasan langsung.. ana yg perasan tapi masa tu di x cakap apa2.. Cuma masa nk balik je baru dia bagitau... kalau tau awal2 boleh mintak autograph..

          Seperi biasa.. aku dan ajat dilepaskan dahulu untuk kategori 12km dan kemudian barulah miza dan rini untuk kategori 5km.. larian aku pada malam ini tidak ada banyak sangat masalah walaupun dah rehat selama lebih 2 bulan.. Cuma aku sampai lewat sedikit berbanding dengan ajat.. setibanya aku di garisan penamat aku terus collect medal dan goodies bag dan terus ke tempat berkumpul berhampiran dengan banggunan perbadanan putrajaya dimana ana sedang menunggu..

          Selepas habis sesi bergambar dan berehat2.. kami pun bergerak balik terus ke bukit beruntung.. kali ni kami x singgah di PapaRich tapi singgah di McDonald rawang on the way balik..

          Selesai sudah event pertama aku 2015 dan event pertama yang ditemani oleh ana.. OK lah.. pasni nak cite pasal apa plak yea.. tunggu..
Aku dan Ana

Ana, Aku dan Miza

Ni Caranya nk ikat tali kasut..

Ajat.. harini akak plan nk lari cam kena kejar dengan hantu kak limah..

Aku, Ajat, Miza dan Rini
 

Tuesday, June 2, 2015

SCKLM 2014


SCKLM 2014

Jarak: 42km (MARATHON)

Kategori: Men’s open

REP: Running T, BIB,

Post-race: Goodies Bag, Finisher Medal,

Tarikh: 12 October 2014

Lokasi: Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

 

          Ini adalah kemuncak kepada penglibatan aku dalam dunia larian.. setelah fikir dengan mendalam dan mempertimbangkan banyak faktor2.. akhirnya aku kuatkan semangat untuk signup for Full Marathon kategori dalam SCKLM 2014.. aku Berjaya juga untuk meracun ajat untuk sertai aku sekali.. Now Or Never..

          Persediaan dah dimulakan sejak awal tahun lagi .. jarak larian ditambah dan kekerapan latihan juga ditambah.. pelbagai persiapan juga telah dibuat.. sebaik sahaja selepas buat pendaftaran untuk FM.. aku dan ajat terus buat tempahan bilik hotel yang berdekatan dengan Dataran Merdeka.. ini adalah kerana acara FM akan bermula awal pagi dan aku tak nak terburu untuk sampai ke dataran merdeka pagi itu.. kami tempah 2 bilik .. 1 untuk geng lelaki (aku dan ajat).. satu untuk geng perempuan (miza, rini dan una).. rini dan una akan berlari dalam kategori 10km yang bermula dari jalan TAR.. berbeza dari tahun2 yang lepas yg mana bermula dari Taman Tasik perdana..

          Aku juga membeli kasut baru untuk acara ini sebab FM runner dapat 40% diskaun untuk beli kasut Brooks.. aku memilih untuk membeli Brooks Ghost 7.. model terkini dalam varian Brooks Ghost.. aku beli kat butik Brooks di The Curve.. ajat pula ada beli 2XU compression sock special edition untuk SCKLM.. dalam masa yg sama aku juga ada beli hydration belt yg baru ..kali ni aku beli yang ada 2 botol minuman kecik.. senang nk bawa kalau masuk event yg kecik2.. boleh bawak 1 botol sahaja..

          Pada pagi 11 Oct.. kami berlima .. aku, ajat, miza, rini dan una memulakan perjalanan kami.. kami parking kereta di Stesen LRT Gombak dan menaiki LRT menuju ke pusat Bandar.. x nak bawa kereta ke KL sebab susah nak carik parking.. lagipun hotel yg kami tempah tu berada kat jln masjid india dan tiada parking space disediakan..

          Setibanya di hotel.. kami uruskan hal penginapan dahulu.. lepas tu kami pergi pula ke dataran merdeka untuk collect race entry pack..  lepas tu baru kami keluar carik makan tgh hari.. kami juga pergi ronda2 kt dataran merdeka melihat persiapan yg tengah dibuat untuk event esok harinya.. sebelah malamnya pula kami dinner kt Burger King.. lepas dinner kami terus balik ke hotel sbb nak buat persiapan dan nk kena tido awal.. dlm lebih kurang 3pagi dh nak kena bangkit.. sebab acara FM akan dilepaskan dalam kul 4.30am.. sebenarnya pada malam tu aku tak boleh nak tido sangat sbb rasa berdebar2 menanti acara FM..

          Dalam lebih kurang jam 3pagi.. aku dan ajat pun bangkit dan bersiap.. dan dalam kul 4pagi kami dan pun turun dari hotel menuju ke dataran merdeka.. rupanya2 ada juga runner2 yg lain menginap dihotel kami.. disebabkan jarak yang amat2 dekat diantara hotel dan dataran merdeka.. kami hanya perlu berjalan beberapa minit sahaja untuk sampai ke dataran merdeka yg dikala ini sudah mula dipenuhi oleh pelari2 acara FM.. rini dan una pula akan turun agak lewat sidikit kerana acara 10k bermula pada jam 6.45pagi..

          Jam menghampiri 4.30pagi.. pada masa ini aku dengan ajat sudah berada dalam holding pen untuk acara FM.. aku cuba untuk menenangkan diri aku.. cuba focus kepada jarak 42km yang bakal aku lalui.. aku berpaling kepada ajat dan mengucapkan good luck kepada dia.. semoga kami berdua dapat menyempurnakan cabaran kami pada hari ni.. apabila isyarat diberikan.. kami pun mula berlari..

          Aku bermula dengan baik.. berlari di tengah2 badaraya KL yang masih lagi lengang pada waktu ini.. keadaan masih lagi gelap.. laluan pada tahun ni banyak tertumpu dikawasan lebuhraya.. terutama lebuh raya AKLEH dan DUKE.. aku kira ini adalah untuk mengurangkan kesesakan di tengah2 bandaraya KL.. km10 aku tempuhi tanpa sebarang masalah.. seperti tak terasa pula jarak 10km itu.. tanpa aku sedari aku telah berlari tanpa henti hingga ke km21.. masa yg dicatatkan masih baik lagi iaitu 2jam 20min semasa tiba di km21.. sebaik sahaja melintas tanda jarak km21.. aku berkata pada diri sendiri.. aku dah pecah rekod dan hari ini adalah satu sejarah penting bagi aku.. aku teruskan larian aku dan cuba untuk mengekalkan pace larian.. tetapi dari saat ini keadaan sudah menjadi semakin sukar..

          Apabila jarak larian aku dah mula melepasi 30km.. aku dah mula struggle untuk mengekal larian.. aku lebih banyak berjalan pada saat ini.. aku agak bernasib baik sebab tidak mengalami kekejangan yang serius pada tahap ini.. pada tahap ini baru aku sedar tahap kesukaran dalam menghabiskan larian FM.. fasa terakhir larian ini pula melalui kawasan bukit tungku yang memang terkenal dengan kawasan yang berbukit.. makin parahlah larian aku.. lebih2 lagi 2km sebelum sampai ke garisan penamat.. walaupun kami sudah menghampiri dataran merdeka.. larian dialihkan menuju ke  arah taman tasik perdana.. ini merupakan mental torture kepada aku..

          Dengan perlahan dan dengan penuh kepayahan.. aku perlahan2 menghampiri garisan penamat.. tahap ini paha aku betul2 sakit setiap kali aku cuba berlari.. walaubagaimanapun aku kuatkan semangat dan terus berlari hingga melintasi garisan penamat.. masa yang aku catatkan adalah 6jam 10min.. walaupun aku gagal untuk mencatatkan masa sub 6jam tetapi aku puas.. finally .. I AM A MARATHON RUNNER..

          Dengan perlahan2 aku berjalan menuju ke khemah untuk menuntut medal dan finisher T aku.. selepas itu aku menuju ke kolam air pancut yang mana rini dan una sedang menanti.. sampai disana aku terus bertanyakan samada ajat sudah sampai atau belum.. una kata belum sampai lagi dan percubaan untuk menghubungi ajat tak Berjaya..

          Setelah 1/2jam ajat masih belum sampai lagi.. aku dah mula risau.. aku cuba pergi menjenguk kat khemah medical.. manalah tahu dia ada masalah semasa larian dan terpaksa diangkut oleh pihak medical tetapi dia tidak ada disana.. aku terus menunggu dengan penuh sabar dan berdoa agar semuanya selamat.. setelah hampir sejam menunggu.. dari jauh aku lihat kelibat ajat menghampiri garisan penamat.. Alhamdulillah.. rupanya2 dia mengalami kesukaran ketika larian yg memaksa dia berhenti rehat agak lama.. ajat tiba lewat sejam dari masa yang aku catatkan..

          Selepas berehat sebentar dikawasan kolam air pancut.. kami beransur balik ke hotel.. yang mana miza dah tunggu lama kelaparan.. pada waktu ini event SCKLM’14 dah hampir nak sampai ke penghujungnya.. setibanya di hotel aku dah ajat mandi dan turun semula untuk makan bersama2 miza, rini dan una.. kami Cuma makan McDonald sahaja sbb aku masih tak berapa selera sebab masih kepenatan.. lepas makan terus balik semula ke bilik dan tido..

          Bila sudah menjelang lewat petang.. aku dh terjaga dari tido.. dan mula berasa sedikit segar.. takala ini perut aku dah mula kelaparan dan disebabkan tgh hari tadi aku tak makan sangat.. pada mulanya aku ingat nak ajak yang lain turun makan tetapi kt luar hujan lebat siap dengan ribut.. terpaksalah aku tunda agenda nak kuar gi mkn.. aku makan aje apa yg ada kt dalam bilik..

          Pada sebelah malam bila hujan dah reda.. kami pun keluar makan.. oleh kerana agak kelaparan aku ajak semua untuk makan nasi biryani kat jalan TAR.. rupanya2 ribut tadi agak teruk juga sebab aku tengok banyak juga kedai2 yang mengalami kerosakkan.. aku memang tak rasa apa2la sebab bilik aku tingkap pun xde.. lepas makan... perut pun dah kenyang kami pun berjalan2 sikit sampai ke SOGO.. selepas itu kami pulang kebilik masing dan berehat..

          Keesokkan paginya selepas bersarapan dihotel.. kami pun check-out.. pada mulanya rasa macam nak gi jenjalan kat jalan masjid india.. tetapi disebabkan banyak barang yg perlu dibawa kami buat keputusan untuk terus balik sahaja.. harini aku pakai finisher-T yg aku dapat semalam.. ajat pun pakai finisher-T yg sama.. bangga betul kami.. semasa didalam keretapi kami juga perasan beberapa org runner yg lain turut memakai finisher-T yg sama.. tak kisahlah walaupun Nampak cam boria tapi kan Limited Edition.. mana boleh beli bro..

          Itulah kisah perjalanan aku dalam menggapai gelaran MARATHON RUNNER.. kesimpulan yg aku dan ajat buat selepas Berjaya menghabiskan larian marathon adalah.. inilah yg kali terakhir kami akan berlari untuk jarak 42k.. pasni cukuplah jarak 21k sahaja.. tak sanggup lagi rasanya nak melaluinya sekali lagi.. TETAPI.. manala tahu pada masa2 akan datang tetiba gatal tangan lagi terclick FM lagi keerrrr… hahahaaaa…






 

Monday, April 20, 2015

BERUAS – PANTAI REMIS – MANJUNG – TAIPING


BERUAS – PANTAI REMIS – MANJUNG – TAIPING

Kalau dahulu nama2 tempat diatas merupakan kawasan2 asing bagi aku.. tapi tidak lagi untuk masa kini.. sejak kebelakangan ni aku banyak juga meluangkan masa dikawasan ni.. apa yang istimewa dengan tempat2 ni…

 

BERUAS

Sekarang ni beruas mungkin bukanlah satu kawasan tumpuan.. sekarang pekan beruas hanyalah sebuah pekan kecil yang dikelilingi oleh kampung2 melayu tradisi dan ladang2 sawit.. tetapi jika aku x silap, beruas dahulu merupakan salah satu kawasan yang penting dalam sejarah kerajaan melayu dahulu kala.. kalau x salah aku dulu dikawasan ini ada kerajaan silam yang diberi nama Gangga Negara.. oleh sebab itu kat kawasan ini juga banyak kesan2 peninggalan sejarah.. dipekan beruas ada sebuah mizium kecil yang menceritakan hal2 ini.. walaupun aku dah beberapa kali pergi ke pekan beruas dan lalu depan mizium ni tapi x pernah singgah pun.. oleh disebabkan pekan beruas nih terletak agak jauh dari kawasan2 tumpuan dan bukanlah laluan utama, maka proses pembangunannya Nampak agak terbantut sikit… selalunya aku akan ke pekan beruas ni untuk pergi ke pasar pagi atau pasar malam.. ataupun semasa nak balik ke KL kalau ikut jalan Parit.. selalunya aku aku isi minyak kt sini dahulu.. kt pekan beruas ni ada 2 stesen minyak.. BHP dan Shell.. lebih baik isi minyak kt sini sbb setahu aku stesen minyak yang terdekat selepas pekan beruas ni adalah kt pekan Parit.. kedudukan pekan beruas ni adalah kira2 62km (1jam 10min) dari gopeng.. 53km (1jam) dari Taiping dan 47km (50min) dari lumut…

            Jalan yang selalu aku ikut untuk sampai ke pekan beruas ni adalah ikut jalan Gopeng-Parit-Beruas.. kalau ikut highway utara selatan exit kat tol Gopeng.. pastu belok kanan.. depan sikit dari RTC Gopeng belok kiri ke sri iskandar.. ikut jalan ke sri iskandar Cuma jangan belok ke sri iskandar.. terus ke Parit.. dari parit terus ke pekan beruas… jalan ni jalan lama yang agak sempit dan sunyi.. sebab tu kalau aku nak ke beruas tapi belah malam, aku tak akan ikut jalan ni.. tapi aku akan ikut jalan sri iskandar .. dari sri iskandar pegi ke changkat keruing dan ke pantai remis dan baru ke beruas.. jalannya agak jauh sikit tapi takdela sunyi dan bengkang bengkok macam jalan Parit-beruas.. lagipun kalau korang ada tengok cite drama Bercakap Dengan Jin.. episode tu kata yang tamar membesar di sekitar kawasan beruas… huhuhuuu…

 

PANTAI REMIS
 

Pekan yang terdekat dengan Beruas.. lebih kurang 23km jauhnya.. terletak dalam perjalanan dari beruas nak ke lumut.. aku selalu juga singgah di pekan pantai remis ni sebab aku rasa ianya jauh lebih besar dari pekan beruas dan lebih banyak kemudahan yang ditawarkan disini.. misalnya, di pantai remis ada hotel budjet, pasarraya dan kemudahan bank (Maybank) tetapi di beruas takde.. satu lagi yg menarik di Pantai Remis adalah jeti2 pendaratan nelayan tempatan.. kedudukan jeti2 ini agak kedalam sikit.. susah nak Nampak dari tepi jalan.. jeti2 ni jadi tempat tumpaun untuk mendapatkan bekalan makanan laut yang segar seperti ikan, udang dan ketam pada harga yg amat2 berpatutan.. jumlah bekalan ini juga bergantung kepada musim dan masa pendaratan nelayan2 ni.. kalau kita sampai sewaktu nelayan baru mendarat lebih banyak pilihan yang kita ada.. adalah dinasihatkan untuk membawa bersama bekas tahan sejuk untuk memastikan makanan laut yang dibeli boleh terus segar bila dibawa pulang.. selalunya di jeti2 ni terdapat banyak bekalan ais yang diberi percuma yang boleh kita gunakan untuk pack bersama2 makanan laut yang dibeli..

 
MANJUNG
 

Dari pantai remis.. kita langsung terus ke Manjung.. bagi aku tempat yang paling popular di manjung ini adalah Lumut.. jaraknya lebih kurang 40km dari pantai remis.. lumut merupakan perlabuhan utama untuk kita pergi ke pulau pangkor.. antara destinasi percutian pulau yang popular.. aku pernah pergi bercuti di pulau pangkor ni masa bekerja di tempat lama dulu.. aku pergi dengan kawan2 tempat kerja.. bawa family masing2 sekali.. antara aktiviti lain yang boleh dibuat di lumut ini adalah berSHOPPING.. kalau nak cari hasil2 laut seperti ikan dan sotong kering.. kt area lumut ni agak murahla jugak dan banyak pilihan.. antara barang yg aku mesti beli setiap kali singgah di lumut adalah sotong kering (yang siap boleh terus makan).. ikan bilis mata biru (memang popular kt lumut ni).. udang kering.. ikan kering bulu ayam.. kualiti barangan yang dijual disini agak bagus.. menurut mak aku la.. sebab udang kering kat sini cantik2 jika dibandingkan dibeli di KL.. antara aktiviti lain yang boleh dibuat dilumut adalah melawat kapal perang milik TLDM dan memancing di tepi pantai.. kalau nak mandi tak sesuai sangat kat lumut ni sebab pantainya x brapa cantik.. kalau nak mandi laut elok pergi ke teluk batik.. ada satu lagi tempat mandi yang agak menarik iaitu di teluk senangin.. terletak di antara pantai remis dengan lumut.. aku pernah pergi bercuti ke sana.. pantainya agak OK gak dan berpeluang melihat nelayan pantai menjalankan aktiviti mereka..

 
TAIPING
 

Sekarang kita ke utara la pulak.. Taiping merupakan Bandar besar yg dekat dengan beruas selain Ipoh.. seperti biasa Bandar besar ni ada macam2 la kemudahannya.. aku rasa kt taiping semua ada.. hospital, bank, jabatan2 kerajaan dan tempat menarik.. aku selalunya ke taiping ni untuk gi jenjalan la.. antara tempat yang selalu pergi adalah pasar malam kat Simpang Taiping (dekat dengan exit tol Changkat Jering).. taman tasik taiping.. AEON Jusco yang baru bukak tu.. taiping mall dan tesco

 

Panjangnya aku melalut… cukup lah tu.. lain kali cerita pasal benda lain la plak…

Thursday, March 19, 2015

2014 RUN


2014 RUN

Rasanya untuk event-event yang aku join sepanjang 2014 aku buat summary aje le.. nak tulis race report panjang2 malas pulak rasanya.. lagipun dh banyak detail event yang aku dah x brapa ingat.. mungkin event besar2 cam SCKLM’14 aku akan buat separate RR.. special event tu.. my first FM..

Event aku yang pertama untuk 2014 adalah Melawati 10K pada bulan feb’14.. bulan January aku tak masuk mana2 event sebab xde event yang menarik.. yang ada pun MPIB run yang aku dah join 2 kali.. so aku ambil keputusan untuk berehat sepanjang bulan jan’14

1)     MELAWATI 10K

Tarikh: 16 feb 2014

Jarak: 10k

Lokasi: Tmn Melawati

Kali kedua join larian ni.. penganjuran kali ni jauh lebih baik dari yg pertama kali.. yg first time aku join jaraknya terpaksa dipendekkan pada saat2 yg terakhir.. aku suka masuk acara ni sebab dekat dengan rumah aku (masa tu aku duduk kat sri Gombak).. baju larian pun menarik jugak.. peserta: aku dan ajat
 

 

2)     THIRSTY RUNNER 2014

Tarikh: 22 mac 2014

Jarak: 7k

Lokasi: Dataran PJ

Sebab utama join larian ni sebab medal yg ditawarkan adalah unik.. lain dari yang lain.. medal berbentuk baldi kecik.. first time jugak berlari dikawasan PJ.. overall OK.. tahun ni pun ada dianjurkan jugak tapi aku x join.. peserta: aku, ajat, rini dan una
 

 

3)     UKM AUTISM RUN 2014

Tarikh: 6 april 2014

Jarak: 10k

Lokasi: Taman Tasik Titiwangsa

Saja nak join larian yg dianjurkan oleh bebudak U ni.. secara keseluruhan OK aje.. lagipun nak rasa macam mana nak dapat 10k sekitar taman tasik titiwangsa.. original training ground aku.. peserta: aku, ajat, rini dan una
 

 

4)     MILO MALAYSIA BREAKFAST DAY RUN 2014

Tarikh: 20 april 2014

Jarak: 7k

Lokasi: Putrajaya

Kenapa join run ni.. jarak 7k aje dan yurannya murah.. dan boleh dapat medal.. peserta: aku, ajat, rini dan una
 

 

5)     BROOKS KUANTAN HALF MARATHON 2014

Tarikh: 11 may 2014

Jarak: 21km

Lokasi: Kuantan

First 21k utk 2014.. seminggu selepas trajedi.. aku teruskan juga sebagai pembakar semangat untuk teruskan hidup.. upgrade dari tahun sebelumnya yang hanya 10k sahaja.. event yang bagus.. juga merupakan outstation event aku yang pertama.. tgh consider utk join lagi tahun ni.. tapi macam leceh sikit.. medalnya pun cantik.. dapat finisher T sekali.. peserta: aku aje

 

 

6)     KL TOWER INTERNATIONAL TOWERTHON 2014

Tarikh: 18 may 2014

Jarak: 1km + 2058 step

Lokasi: KL Tower

Tahun lepas tak join.. tahun 2014 join balik.. masuk sensorang je.. medal tahun ni besar giler.. antara medal terbesar yg pernah aku dapat.. apa barang naik KL Tower guna lif.. panjat guna tangga la.. baru inspector sahab..
 

 

7)     SCORE RUN 2014

Tarikh: 8 jun 2014

Jarak: 10k

Lokasi: Padang Merbuk, KL

Last event sebelum cuti bulan puasa dan raya puasa.. larian yang dianjurkan semperna SCORE Expo.. peserta: aku, ajat dan una
 

 

8)     ENERGIZER NIGHT RACE 2014

Tarikh: 9 aug 2014

Jarak: 15k

Lokasi: Dataran Merdeka, KL

Muncul semula setelah dihentikan pada tahun lepas.. event yang dianjurkan pada 2012 cukup cemerlang.. event kali ini juga cukup cemerlang dengan penganjuran ditengah2 KL pada waktu malam minggu.. sebab utama penyertaan adalah sebab dapat headlight energizer.. peserta: aku, ajat, rini dan una
 

 

9)     2XU COMPRESSION RUN MALAYSIA 2014

Tarikh: 21 sept 2014

Jarak: 21k

Lokasi: Taman Botani, KL

Preparation run menjelang SCKLM’14.. training utk mencapai jarak FM.. pertama kali sertai event dari dalam taman botani atau lebih dikenali sebagai lake garden.. event ulangan dari tahun lepas tapi rasanya medal tahun lepas lagi gempak.. peserta: aku, ajat, rini dan una
 

 

10) SCKLM 2014

Tarikh: 12 oct 2014

Jarak: 42k (FM)

Lokasi: Dataran Merdeka

Aku sengaja besarkan distance tu.. angka keramat 42k.. acara wajib setiap tahun.. kali ni kena korbankan PNM sebab clash dengan event ni.. now I am officially a MARATHON RUNNER!!!!.. dan berlari dengan kasut baru.. Brooks Ghost 7.. hell yeah..

 

 

11) MAKNA FOUNDER NIGHT RUN 2014

Tarikh: 1 nov 2014

Jarak: 10k

Lokasi: Putrajaya

Event ulangan Cuma kali ni dah upgrade.. event yang lebih besar berbanding sebelumnya.. yang pasti running T PINK aku yang pertama.. proud to wear it.. or borderline gay some will call it hehehee..

 

 

12) PETZL ALLSPORT NIGHT TRAIL RUN 2014

Tarikh: 6 dec 2014

Jarak: ???

Lokasi: Putrajaya, Taman Cabaran

Cubaan aku utk try trail run.. kira ok la.. satu je pesanan dari aku untuk sesapa yang nak cuba trail run.. jangan nak sayang sangat kasut tu.. Brooks Ghost 7 aku comot habis.. abis event terus kena basuh.. dan inilah penutup event utk 2014
 

Untuk awal 2015.. aku bercuti selama 2 bulan.. sebab pertama.. ajat akhirnya berkahwin dengan una pada jan’15.. sibuk betul kami sekeluarga menguruskan perkahwinan ajat.. sebab kedua.. pada bulan feb’15.. aku pula melangsungkan perkahwinan aku.. Alhamdulillah.. event aku yang seterusnya adalah Men,s Health Women’s Health Night Run kat putrajaya.. jumpa disana yaa..